Jun 3, 2015

Posted by in Almanya | 0 Comments

Almanya Kabul Koşulları

Almanya Kabul Koşulları
Alman üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans başvurularını doğrudan üniversitelere yapmalıdırlar. Başvurular kesinlikle internet üzerinden yapılamaz. Mutlaka, posta veya kargo ile üniversitelere gönderilmelidir. Sınırsız sayıda üniversiteye başvuru yapılabilir. Bazı üniversiteler 20-55 Euro arası başvuru ücreti talep edebilir.

 

Türkiye’den üniversitede lisans öğrenimi için başvuruda bulunmayı düşünenlerin Almanya’da üniversite öğrenimi konusunda ilk etapta yerine getirmesi gereken koşullar vardır. Bunlar:

 

– Türkiye’de ÖSYM tarafından örgün bir üniversite programına yerleştirilmiş olmak –yüksek lisans öğrenimi için dört yıllık bir lisans programından mezun olmak veya mezun olabilir durumda olmak-,
– ÖSYM Sınav Sonuç Belgesinde yerleştirildiğiniz alanda kalarak Almanya’daki bir üniversite programını belirlemek ve
– Dil yeterliliğinizi başvuruda bulunmayı düşündüğünüz programın belirlediği ölçüde geçerli bir sertifikayla kanıtlamaktır.

 

Dil yeterliliği konusunu biraz daha açacak olursak, Almanca için TestDaf – TDN 4, DSH – 2, DSD II, Alman Kültür Merkezlerinde yapılan Goethe- Zertifikat C1, Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP), Kleines veya Großes Deutsche Sprachdiplom dil sertifikalarından biriyle Almanca yeterliliğinizi kanıtlamış olmanız veya Studienkolleg’lerde yapılan Feststellungsprüfung’un Almanca bölümünü başarıyla tamamlamış olmanız bekleniyor.

 

Belirlenen bu genel koşullar dışında Almanya’daki yüksek öğrenim kurumlarının özerk, yani bağımsız bir yapısı olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Bu nedenle de yüksek öğrenim kurumları başvuru koşullarını kendileri belirleyebiliyor ve öğrencilerini de kendileri seçiyor. Dolaysıyla da başvuru dosyanız bu bağlamda önem kazanıyor. Kapsamlı bir başvuru dosyası içersinde yer alması gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

 

     • Başvuru Formu veya Online Başvuru Formu
     • Dil Yeterliliği (programın belirlediği ölçüde / yukarıda değinilen geçerli sertifikalar)
     • Lise Diploması
     • Bachelor / Lisans için: Lise Not Dökümü / Transkript
     • ÖSYM Sonuc Belgesi
     • Master / Yüksek Lisans için: Üniversite Transkript
     • Master / Yüksek Lisans için: Üniversite Diploması
     • Ayrıntılı CV / Özgeçmiş
     • Niyet Mektubu
     • Öğretmenlerden / üniversite hocalarından referans yazıları
     • Staj / sertifika / katılım belgeleri de eklemekte fayda var.
Bunların dışında başvurmayı düşündüğünüz okulların daha ayrıntılı belgeler isteyebileceklerini de göz önünde bulundurun ve mutlaka web sayfalarını inceleyin.
Almanya’da lisans programına transfer yapmak oldukça zordur. 2-3. sınıflardan yapılmak istenen transferlerde öğrencinin Türkiye’de izlediği dersler sayılmayabilir ve 1. sınıftan eğitime devam etmek zorunda kalabilir.
Yüksek lisans başvurusu yapmak isteyen öğrencilerin lisans not ortalaması 2.5 ve üzeri olmalıdır. Ancak, önde gelen üniversiteler için 3.0 ve üzeri not ortalaması gerekir.
İngilizce yüksek lisans programlarında dil yeterlilik belgesi olarak TOEFL veya IELTS sonucu istenir. Bazı üniversiteler 173 ile kabul ederken bazıları 213 TOEFL veya 6.0 IELTS sonucu isterler.
Yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler mutlaka lisans eğitimi yapmış oldukları alanda bir master programı seçmelidir. Almanya’da yüksek lisans için alan değişikliği yapılamaz.
Alman üniversitelerine başvurulara cevaplar maksimum 6 haftada alınır. Alman üniversitelerine yüksek lisans başvuruları mutlaka en geç Nisan ayına kadar yapılmalıdır. Bazı üniversitelerde başvuruları Mart ayında tamamlanır. Çok nadir olarak Mayıs ayı sonuna kadar devam edebilir.

 

Detaylı bilgi için Tıklayınız!
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>